1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Страната ни застава против "позеленяването" на ОСП

Страната ни застава против "позеленяването" на ОСП

Снимка:

Това заяви министър Найденов по време на кръгла маса, организирана от НАЗ в Пловдив

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов  разясни позицията на България за промените на Общата селскостапнаска политика /ОСП/ 2014 - 2020 г. по време на кръгла маса за ОСП на ЕС, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив.

"Комисията по земеделие и гори обсъди тези промени и за пръв път беше единодушна за българската позиция", каза министър Найденов.

България застава зад въвеждането, дори удвояването на таван на плащанията, което да доведе до по-справедливо  разпределение на субсидиите.  Страната ни подкрепя също и въвеждането на понятието "активни фермери", към които да бъдат насочени средствата за подпомагане, също и равния старт между страните членки при разпределяне на субсидиите. Сред промените, които категорично не подкрепяме са поисканото от някой страни членки намаляване на средствата за земеделие от общия бюджет на ЕС. Страната ни застава против "позеленяването" на ОСП, при което 30% от пакета с евросредствата  трябва да отидат за екопроекти, което би наложило и смяна на отглежданите култури.

Министър Найденов отбеляза, че за първи път думата на България се чува в ЕС и е важна дори за старите страни членки. Неотдавна министърът на земеделието на Германия бе в страната ни, за да се запознае с нашата позиция, относно промените, допълни министърът. Той призова към публично обсъждане от страна на фермерите на тези промени и за влиянието им над земеделието у нас. "Вие сте ме избрали за министър и за това аз ще защитавам позицията ни такава, каквато вие я направите", каза той пред присъстващите.

Провелата се кръгла маса бе част от Националния агро семинар "Пет години заедно", по случай 5-годишния юбилей на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. В него взеха участие също и председателят на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание  Десислава Танева, председателят на НАЗ Радослав Христов и експерти от МЗХ, които представиха презентации на тема "Законодателните промени на ЕК" и "Поливно земеделие".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.