1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тази седмица в Агрофорум: Нови молекули надграждат растителната защита

Тази седмица в Агрофорум: Нови молекули надграждат растителната защита

И още: Бизнес форум в македонския град Струмица

Голяма търговска верига започва прилагането на специална програма за българския мед. Стъпката е част от съвместна кампания на аграрното ведомство и веригата. Близката цел е българските производители да намерят добър пазар, далечната – да бъде организиран износ на качествени български пчелни продукти.

Светът се променя с изключително бързи темпове, което няма как да не се отрази и на земеделието. Добрата новина е, че то ще става все по-актуален отрасъл, с все по-голямо значение за човечеството, смятат експертите. Похвални са и усилията на компаниите в сектора да предлагат комплексни решения на фермерите. Някои от тях бяха представени на тазгодишния семинар на асоциацията на зърнопроизводителите.

Нови молекули надграждат растителната защита. Науката излиза на едно по-високо ниво, за да защити културите от предизвикателствата – климата и последващите от това непредвидими ситуации. Заедно с това селекционерите работят върху проектирането на високодобивни и с редица устойчивости семена.

За благото на растението и околната среда - под това мото премина презентацията, посветена на листното подхранване, с която бяха проследени резултатите от използването на листни торове в различни култури през изминалата стопанска година. Видео-материалът беше излъчен в рамките на годишния семинар на зърнопроизводителите.

Прехраната на населението след още 2-3 десетилетия- това ще е голямото предизвикателство пред агросектора. Как да се произвежда качествена храна за 10 милиардно население върху 30 % по-малко обработваема земя? Един от верните отговори е устойчивото земеделие.

Климатът винаги е бил важен фактор в земеделското производство, с не малко рискове за културните растения. Едно от сигурните решения за тяхното успешно презимуване е листното подхранване. Защо е важно да помогнем на растенията и как да го направим- нека чуем мнението на специалистите.

Представители на агрофирми, земеделски производители и академичните среди се събраха на бизнес форум в македонския град Струмица. Целта на срещата е осъществяване на бизнес контакти и дискусия по теми свързани с устойчивото земеделие. Един от важните въпроси, който беше обсъждан беше как пестицидите и нездравата храна влияят върху здравето на хората.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.