1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Toshiba разработи портативна камера, с която могат да се засичат радиационни петна

Toshiba разработи портативна камера, с която могат да се засичат радиационни петна

Новото технологично чудо ще бъде тествано в АЕЦ "Фукушима"

Популярната японска компания Toshiba разработи портативна камера, с която могат да се засичат горещи радиационни петна, предаде Tech-on.

Камерата засича с помощта на специален сензор гама-лъчи, а след това получената информация се трансформира в изображение, на което в различни цветове се показва различното количество радиация. Червеният цвят обозначава високо ниво на лъчение, а жълто, зелено и синьо са следващите степени, които са за по-ниски равнища на радиация.

По принцип нивото на радиация никога не е хомогенно и винаги има т.нар. горещи петна, но с гайгерови броячи отнема повече време те да бъдат засечени. Новата камера на Toshiba обаче съкращава срока на измерване, а освен това с нея може да се изследва по-голям район. Освен това с камерата може да се потвърди дали нивото на радиация на дадено място се понижава, пише inews.bg.

Камерата тежи 9,8 килограма, а резолюцията ѝ е 380 x 110 x 241 mm. Ъгълът ѝ на снимане е 60 градуса. Новото технологично чудо ще бъде тествано в АЕЦ "Фукушима" и най-вероятно от следващата година административните власти в цяла Япония ще разполагат с устройството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.