1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени откриха нови животински видове на остров Борнео

Учени откриха нови животински видове на остров Борнео

Сред тях са змия с огненочервена глава и синьо тяло и летяща жаба

Екип от учени откриха на остров Борнео нови животински видове, които по-рано са били напълно неизвестни на науката информира vesti.bg. Членовете на експедиция посетили острова в рамките на проект за защита на околната среда, организиран от Световния фонд за дивата природа (WWF).

Списъкът с редки и екзотични животни включва жаба без бели дробове, летяща жаба и тайнствен вид охлюви, чиито самци "обстрелват" самките с "любовни копия". Уникалната комбинация от геоложки и климатични условия е превърнала остров Борнео в отдалечено убежище за стотици хиляди редки животни, насекоми и растения. Въпреки че учените изследват острова в течение на векове, много негови региони остават слабо проучени до ден днешен. Там редовно се откриват странни животни, като високопланинския гол охлюв, който по време на своите любовни ритуали стреля по партньорката със специални хормонални "стрели".

Учените съобщават и за други уникални находки, сред които има змия с огненочервена глава и синьо тяло и летяща жаба, способна да променя цветовете на кожата и очите си. На острова са открити общо 67 нови вида растения, 29 безгръбначни, 17 вида риби, пет вида жаби, три вида змии, два вида гущери и един вид птица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.