1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Училищно състезание търси героите на бъдещето

Училищно състезание търси героите на бъдещето

BASF обяви началото на училищно състезание, което се фокусира върху взаимодействието между устойчивото развитие и естествените науки

Научното състезание „Герои на бъдещето“ започна през декември 2014 г. в Чешката република, Румъния и Сърбия, и през януари 2015 г. в други седем централноевропейски страни, включително и в България. Целта на надпреварата е да сближи младежите от основните и средните училища с науката и да привлече тяхното внимание към ролята, която тя играе в нашето ежедневие, както и в устойчивото развитие на нашето бъдеще.

В рамките на състезанието BASF в партньорство с Министерство на образованието и науката, Българска академия на науките, СУ Св. Климент Охридски, ХТМУ, Съюз на химиците в България, Съюз на учените в България, Национална мрежа за децата, Джуниър Ачийвмънт България, Българска Национална Телевизия, Българско Национално Радио и Българска телеграфна агенция търси бъдещи млади иноватори, които умеят креативно да прилагат научните новости с цел намирането на екологични решения. Училищните отбори трябва да проведат научно проучване и да реализират иновативно, устойчиво решение на проблем, който съществува в техните местни общества. Този проблем може да бъде преразход на енергия в училище или прекомерно генериране на отпадъци – целта е проблемът да бъде разрешен чрез прилагането на научни методи. Докато подготвят и осъществяват своите решения, учениците ще разберат, че науката, особено химията, е важно средство, когато става дума за устойчиво развитие.

„В над 150-годишната история на BASF са направени редица технологични открития, които подкрепят устойчивото развитие – от иновативни материали, които правят използването на зелена енергия по-ефективно, до модерни и екологични автомобилни технологии – казва Филип Дворак, директор „Комуникации и връзки с обществеността“ на BASF за Централна Европа. – Целта на научното състезание „Герои на бъдещето“ е да запознае младото поколение с концепцията на устойчивото развитие, както и с науките, които играят важна роля в него, и да им помогне да научат как да прилагат своите знания в реалния свят. Вярваме, че младите иноватори на днешния ден ще станат научните изследователи на бъдещето.”

„Да направим света по-добро място с помощта на науката”

„Изключително сме щастливи, че и тази година BASF представя нов образователен проект в България, научното състезание „Герои на бъдещето“. Вярваме, че младите хора и учителите могат да направят много за устойчивото развитие, представяйки устойчивостта, като ценност за обществото ни и повишат интереса към науката“, споделя г-жа Валентина Диканска, Управител на BASF за България.

Задачата на училищните отбори в състезанието „Герои на бъдещето“ е да идентифицират някакъв проблем в тяхната среда с помощта на своя учител- ръководител. След това те трябва да анализират своя проблем с учителя и да намерят решение, което също трябва да бъде осъществено. За да завършат задачата, младежите трябва да приложат както теоретични познания и научен интерес, така и своята креативност и въображение. Най-добрите идеи могат да послужат като добър пример и да вдъхновят и другите хора за промяна и използването на устойчиви решения.

За улеснение на подготовката екипът на BASF е приготвил образователни материали за учениците и учителите. Научните статии, които могат да бъдат свалени онлайн, изследват взаимодействието между устойчивото развитие и науката по отношение на глобални теми, който оказват най-голямо въздействие върху нашия свят, като консумацията на енергия и употребата на питейна вода. Текстовете запознават учениците с последните резултати от научни изследвания и иновации и предоставят много интересни данни, които да привлекат тяхното внимание. Научните статии насърчават и работата на учителите, тъй като те могат да прочетат за най-новите научни открития, с които може все още да не са запознати.

Отборите могат да участват в състезанието, като изпратят презентации или видеофилми, които представят тяхното устойчиво решение, на www.chemgeneration.com до 30 април 2015 г. Участниците ще бъдат оценявани от професионално жури, а най-добрите отбори ще получат стойностни награди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.