1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Уникална операция на мечка извършиха български специалисти в Парка в Белица

Уникална операция на мечка извършиха български специалисти в Парка в Белица

Паркът е с площ от 120 декара и в него в момента живеят 26 мечки

Първа по рода си очна операция извършиха вчера наши лекари в Парка за танцуващи мечки над Белица, съобщиха от Фондация „Четири лапи”. Мечокът Добри може да прогледне отново след повече от 20 години пълна слепота след като специалистите успяха да отстранят перде на дясното му око. Операцията беше извършена от офталмолога д-р Йордан Тумбев от Благоевград и д-р Петър Димков от София. За анестезията се грижеше професор Аминков от лесотехничестия университет в София.

Все още не може да се каже със сигурност какъв ще е резултатът от проведената операция. След отстраняването на пердето лекарите са установили, че окото има много стара и нелечима травма, вероятно от удар. Въпреки това, има немалка вероятност Добри да може да усеща светлина и дори да различава силуети.

Добри е на около 23 години и е спасен от „Четири лапи” през 2003 година. Преди това той е бил танцуваща мечка и е бил отглеждан в с. Ягода, Старозагорско. Загубил е зрението си напълно още като млад. По време на медицинския преглед на мечките от парка през май тази година д-р Тумбев установи, че има вероятност Добри да възвърне частично зрението си, ако бъде отстранено пердето на едното му око.

Паркът за танцуващи мечки функционира от 2000 г. и се финансира съвместно от „Четири лапи” и Фондацията на Бриджит Бардо. Целта му е да осигури достоен живот за бивши танцуващи мечки.  Паркът е с площ от 120 декара и в него в момента живеят 26 мечки. Най-новият му обитател е мечето Монти, което „Четири лапи” спаси от плен в частен хотел край Русе през пролетта на тази година.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в 8 страни, сред които и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас освен с Парка за танцуващи мечки „Четири лапи” е позната и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.