1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Местните инициативни групи са на кръстопът - защо?

В АГРОФОРУМ: Местните инициативни групи са на кръстопът - защо?

И още: Калоян Куманов - за „зелените“ тенденции и адаптивността към новите реалности в земеделието

Държавата дава все повече сигнали, че Местните инициативни групи не са й необходими. Наблюдава се незаинтересованост и хаос, твърдят от Националната асоциация на местните инициативни групи в България. Какви са причините?

Ще протестират ли отново българските животновъди, след като колегите им в Европа блокираха магистрали, за да изразят недоволството си от намалените субсидии. Разговаряме с Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и съпредседател на Националния съюз на говедовъдите.

В контекста на промяната на климата и пазарите „зелените“ тенденции в земеделието трябва да са в симбиоза с устойчивостта на стопанствата. Фермерите трябва бързо да се адаптират към новата реалност и да бъдат конкурентоспособни, което е най-голямото предизвикателство днес. Задачата е трудна, но не и неизпълнима.

Институтът по овощарство в Пловдив има над 70 годишен опит в производството на посадъчен материал при високо агротехническо ниво, а приложението на съвременни технологии е гарант за автентичността му.

Предизвикателството сега е как да създадем процесите, с които насекомите да могат да помагат в настоящите условия на икономика и индустрия. Или иначе казано да създадем кръгова икономика и да използваме ресурсите на отпадъка за производството на протеин.

Подробности по тези теми гледайте в предаването АГРОФОРУМ – тази събота 20 януари – премиера от 07:30 ч само по АГРО ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.