1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Перспективи пред земеделците, отглеждащи фъстъци и сусам

В АГРОФОРУМ: Перспективи пред земеделците, отглеждащи фъстъци и сусам

И още: Изчерпани ли са алтернативите за животновъдството

Новата ОСП ще насърчава практики за опазване на почвите, околната среда и биоразнообразието. Много земеделци вече се насочват в тази посока – не само заради зелените изисквания, но и заради икономическата ефективност на технологии като Но-тил. Вижте повече в рубриката От фермата до трапезата.

Перспективни сортове фъстъци и сусам бяха представени на открит полски ден в село Чешнегирово. Повече за тях – в следващия репортаж.

Критична ситуация за свиневъдството в България заради войната в Украйна. Това коментираха от браншовата организация. 

Изправени пред неизвестното, много животновъди са раздирани от противоречия дали да не намалят животните. Ниската изкупна цена на млякото и липсата на стратегия за сектора ще даде работа на кланиците през следващите години. Алтернативите са изчерпани споделя животновъдът Стоян Загоров.

Страната ни е на едно от челните места по добив на черен трюфел. Все повече хора желаят да изградят градини с фиданки, където вирее ценната гъба. Парадоксът е, че трюфелът не съществува като земеделска култура у нас. Съответно и собствениците на такива плантации не могат да получават субсидии или да участват по мерки от ПРСР. В другите страни бизнесът е регламентиран и подпомаган.

ГЛЕДАЙТЕ АГРОФОРУМ – премиера на 17 септември от 07:30 часа по АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.