И още: Нетрадиционните производства - шанс за малките стопанства
Основателни ли са съмненията на фермерите да се притесняват за бизнеса си. Лошите и непредвидими метеорологични условия нанасят сериозен удар върху добива. Под въпрос са и големите стопанства със сериозни инвестиции. Време е за нов прочит на обстоятелствата.
Всяка седмица в София любителите на гурме деликатеси се срещат и пазаруват лично от производителите на фермерските пазари. За нелекия път и перипетиите пред пазителите на местни продукти разказваме сега.
Български сирена с български трюфели – гурме храна с патент. Това е истински неоткрит български вкус. А ако си мислите, че трюфели има само във Франция, се лъжете.
Фермерските пазари са чудесно място да дегустираш или просто да си купиш истински продукти, минали през земята, ръцете и сърцето на хората. На едно такова място ще ви заведем. И ще ви срещнем с тези, които с огромни усилия се стараят да запазят връзката с природата.
Редица храни чакат вписване в европейския регистър като защитени наименования за произход. Спецификата им на производство и съхранение ги прави уникални. С какво богатство разполага страната ни и как то може да подпомага селския туризъм – разказва доц. Десислава Димитрова.
Биологичната продукция заслужено се радва на все по-голям интерес. След мисълта за здравето и биохраните, идва ред да се погрижим и за външния си вид с помощта на био козметика. Амбициозна българска компания вече работи по въпроса, и то доста успешно.
Градините с трайни насаждения са едно от изкушенията пред земеделските производители. Много са ползите, но не са малко и проблемите. И все пак - може ли производството на орехи да бъде устойчив бизнес?