1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Бургаска област няма бруцелоза

В Бургаска област няма бруцелоза

Снимка:

Специалистите предприемат превантивни проверки

Няма бруцелоза в Бургаска област, но специалистите  предприемат превантивни проверки, за да не бъде допуснато заболяването. Срещата на отговорните институции бе по инициатива на Областната администрация.

Представители на Агенцията по храните, МВР, Гранична полиция и Автомобилната администрация обсъдиха съвместните си действия, за да намалят до минимум риска от разпространение на бруцелозата в региона. По мнение на експертите основна причина за появата и разпространението на болестта е нерегламентираното транспортиране на животни.

Огнища на бруцелоза има в областите Кюстендил и Плевен. Към момента в Бургаска област няма констатирани случаи на болестта. Според въведените мерки, животните от региона трябва да се придвижват от една община в друга след преглед от ветеринарен лекар и след издаване на необходимите сертификати, пътни листи, паспорт при едрите преживни животни. Институциите започват и съвместни проверки, като освен за необходимите документи, те ще следят и за задължителната ушна маркировка по добитъка. При установяване на нарушения ще се налагат административни санкции. Заболяването може да бъде пренесено на човек при контакт с болни животни или консумация на необработени продукти от тях, най-често заразени или замърсени месо и мляко. При добра термична обработка обаче и при спазване на лична хигиена няма опасност за човешкото здраве, припомнят ветеринарните специалисти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.