1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В ЕС влязоха в сила нови правила, с които да се предотврати продажбата на незаконен дървен материал на европейския пазар

В ЕС влязоха в сила нови правила, с които да се предотврати продажбата на незаконен дървен материал на европейския пазар

Въпреки че регламентът вече е в сила, държавите-членки ще го прилагат от 3 март 2013 година

В ЕС влязоха в сила нови правила, с които да се предотврати продажбата на незаконен дървен материал на европейския пазар, съобщава Рапид. Законодателството ще подкрепи усилията за спиране на незаконното изсичане, което води до сериозни вреди за околната среда и до загуба на биологично разнообразие и подрива усилията на тези, които се стремят към отговорно управление на горите. Регламентът, предложен първоначално от Комисията през 2008 г., бе приет миналия месец от ЕС и ще се прилага във всички държави-членки от март 2013 г, предаде europe.bg.

Европейският комисар по околната среда Янез Поточник заяви: „С този регламент ЕС допринася значително за борбата с незаконното изсичане, което не само унищожава природните ресурси, но и засяга хората, които зависят от горите за своето препитание. Това е конкретен принос на ЕС за борбата срещу загубата на биологично разнообразие в световен план. Освен това с него се дава по-голяма сигурност на европейските потребители относно продуктите, които те купуват."

От операторите в ЕС, които продават дървен материал или изделия от дървен материал за първи път на пазара в ЕС, независимо дали те идват от ЕС или са внесени, ще се изисква да знаят произхода на дървения материал. От операторите ще се изисква да предприемат стъпки, с които да гарантират, че дървеният материал е добит съобразно приложимите закони на държавата, където материалът е добит. Търговците по веригата на доставки в ЕС трябва да водят регистър от кого купуват и на кого продават своя дървен материал или изделия от дървен материал.

Държавите-членки ще носят отговорност за налагането на санкции на тези оператори, които нарушават правилата. Законността на дървения материал се определя в съответствие със законодателството на държавата, където е добит. За съответстващи на изискванията на регламента ще се считат изделията от дървен материал от държави, които са сключили с ЕС споразумения за доброволно партньорство по Споразумението за прилагане на законодателството в областта на горите, управлението и търговията с дървен материал (FLEGT).

Регламентът ще се прилага за широка гама дървен материал и изделия от дървен материал, включително изделия от масивна дървесина, изделия от шперплат и плочи от дървесни частици или влакна, мебели, дървесна маса и хартия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.