1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В с. Драганово отглеждат калифорнийски червеи във ферма за производство на биотор

В с. Драганово отглеждат калифорнийски червеи във ферма за производство на биотор

В един квадратен метър площ има между 20 000 и 40 000 червея

Ферма за червеи, която произвежда биотор, са изградили в село Драганово двама братя от Горна Оряховица. Михаил Иванов е на 22 години, а брат му Мариян е с година по-голям. Започнали бизнеса с червени калифорнийски червеи преди няколко месеца, пише dariknews.bg.

Запалили се по идеята, след като гледали предаване по телевизията за земеделски производител от чужбина. Събрали информация и материали и стартирали атрактивното занимание. Все още нямат готова продукция, но имат идеи как да развиват дейността и да печелят.

Михаил учи маркетинг, а Мариян - археология във Великотърновския университет. Перспективните момчета са синове на Румен Иванов, бивш директор на „Захарни заводи", който сега търгува със зърно. Не крият, че баща им е помогнал финансово при новото начинание, но сами са построили фермата и се занимават с нея.

За червеите трябва да се полагат ежедневни грижи, разказва Михаил. Нужно е да се поливат по-често, тъй като обичат влагат. Хранят се на 10-15 дена с оборска тор, като най-подходяща е говеждата. Тя обаче не трябва да е прясна, нито много прегоряла, обяснява Мариян.

Фермата на двамата братя се простира на 60 квадрата, като представлява градински лехи, в които са обособени специални "легла" за червеите. В един квадратен метър площ има между 20 000 и 40 000 червея. Характерното за този вид е, че бързо се размножава. Затова младите предприемачи обмислят да изградят нова ферма в село Добри дял.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.