1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Япония разработват прототипи на роботи-фермери

В Япония разработват прототипи на роботи-фермери

Изпитанията ще се провеждат на полетата с ориз, пшеница и соя

В селското стопанство на Япония са заети малък брой фермери. Младите хора напускат града и няма кой да работи на полето. Не случайно в Япония се замислят за необходимостта от улесняване на физическия труд в селските райони, пише Аgrosaveti.com.

Разработката на прототипи на роботи-фермери има за цел да помогне на възрастните фермери да изпълняват тежък физически труд. Роботите могат да работят в оризовите полета и да извършват необходимите земеделски работи.

Новите роботи са разработени в Националната селскостопанска и хранителна научна организация. Това са различни трактори и комбайни, които са снабдени с микрокомпютър и GPS навигационна система. По време на демонстрацията роботите трябваше да изберат най-подходящия маршрут, точно и на нужното място да изберат посоката на пресичане на оризовото поле, да посеят ориз и да изпълняват други задачи.

В изследователската организация заявиха, че по-нататъшното развитие ще се фокусира върху сигурността на роботите. Изпитанията ще се провеждат на полетата с ориз, пшеница и соя, на опитните участъци на Университета Хокайдо.

Разработчиците се надяват, че високите технологии ще помогнат да се задържат част от младите хора в селото, което е особено важно, защото населението по селата застарява.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.