1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вероятни хакерски атаки на аграрния сектор в Украйна

Вероятни хакерски атаки на аграрния сектор в Украйна

По време на сеитбата и прибирането на реколтата киберпрестъпниците се насочват активно към хранително-вкусовата промишленост

Руското нападение извади наяве критичната роля на украинската селскостопанска продукция в световната верига за доставки на храни. Много е вероятно секторът да стане цел на хакерски атаки, предупреждават експерти по киберсигурност.
Дори след като беше учреден зеленият коридор за износ на украинската селскостопанска продукция през Черно море, смущения в сектора все още може да има, смятат анализаторите. Поради продължаващия конфликт, разкриващ мащаба на ефектите от прекъсванията на доставките, секторът привлича вниманието на хакери от различни страни. 
Според експертите селскостопанското производство е особено уязвимо на кибератаки, най-вече поради ниската си киберзащита, международните зависимости и ограничената толерантност към прекъсвания на доставките. Последният елемент е особено важен за атаки с т.нар. рансъмуер, при които хакери превземат актив и го връщат само в замяна на откуп. Обикновено хакерите се насочват към критични инфраструктури като болници и петролопроводи в особено уязвими моменти, както стана със здравните системи в някои държави по време на пандемията. 
Още през април ФБР предупреди, че по време на сеитбата и прибирането на реколтата киберпрестъпниците се насочват активно към хранително-вкусовата промишленост, тъй като това са дейности, които не търпят отлагане, и всяко смущение може да доведе до огромна загуба по отношение на селскостопанската продукция.
И понеже селскостопанският сектор става все по-дигитализиран, производството и свързаната с него логистика могат да бъдат уязвими на кибератака, тъй като по-голямата част от пшеницата, произведена в Украйна, се изнася. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.