1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Задължително обозначаване на ГМО в храните в САЩ

Задължително обозначаване на ГМО в храните в САЩ

Снимка:

Обозначаването ще важи само за онези продукти, чиято основна съставка е генно-модифицирана

Законопроект задължава производителите на хранителни стоки в САЩ да отбелязват съдържанието на генно-модифицирани съставки. Ако президентът Барак Обама подпише проекта, каквито са и очакванията, земеделското министерство ще има срок от две години, за да изработи правилника за прилагането му.

Проектът съдържа различни предложения за бъдещото етикетиране на хранителни стоки, които съдържат трансгенни организми. Посочени са примерни текстове и графични символи, както и телефонни номера и интернет-връзки, от които потребителите могат да получат допълнителна информация.

Задължителното обозначаване ще важи само за онези продукти, чиято основна съставка е генно-модифицирана. За стоки обаче, при производството на които са използвани ГМО-фуражи, няма да има такова предписание. Същото се отнася и за малки предприятия, както и за храни, предлагани в заведения.

Различни потребителски организации в Съединените Щати вече се изказаха критично за новия закон. Според тях в него попадат прекалено малко продукти. Освен това посочването на телефонни номера и интернет-страници било объркващо.

От страна на земеделските организации и хранителната промишленост изразиха подкрепа за проекта. Един национален закон щял да помогне да се избегнат различните разпоредби в отделните щати.

 

Етикети САЩ, ГМО, етикети
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.