1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Закрилници на тигри се включват в Софийския маратон

Закрилници на тигри се включват в Софийския маратон

Снимка:

Десетки участници в подкрепа на инициативата за удвояване на тигрите в дивата природа

Близо 50 „тигъра“ ще тичат по столичните булеварди тази неделя. Десетки се включват в отбора, с който природозащитната организация WWF ще участва в тазгодишното издание на Софийския маратон. Стартът е в 9:40 ч. пред националния стадион „Васил Левски“.

Участниците от отбора на WWF ще са облечени в специални оранжеви тениски в подкрепа на инициативата за удвояване на тигрите в дивата природа.

Всеки от записалите се ще пробяга между 3 и 42 км, като по този начин ще се опита да привлече вниманието към каузата – удвояване на броя на тигрите в дивата природа на Азия.

По данни на WWF през последните 100 години броят на тигрите в дивата природа рязко спада с 95%, като днес те са едва 3900.

Като основни заплахи да тигрите от природозащитната организация поосочват:

Бракониерството застрашава в най-голяма степен дивите тигри. Всяка част от тялото на тигъра – от мустаците до последния косъм на опашката – се търгува на черния пазар като се представя за чудодейно лекарство или просто за декорация.

Тигрите са загубили 93% от някогашната си територия. Макар че са способни да живеят както в студената сибирска тайга, така и в горещите джунгли на Югоизточна Азия и Индия, те не могат да се справят с изсичането на горите и изграждането на пътища и промишлени комплекси.

През 2010 г. се проведе първата по рода си среща на високо равнище, посветена на тигрите. В нея участваха правителствата на всички 13 държави, в които все още има запазени популации. Те дадоха обещание да направят всичко възможно, за да опазят тигрите и заедно с помощта на WWF и други организации да удвоят броя им до 2022 г., когато е следващата година на тигъра според китайския календар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.