1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зам.-министър Цветан Димитров участва в кръгла маса за бъдещето на ОСП след 2013 г.

Зам.-министър Цветан Димитров участва в кръгла маса за бъдещето на ОСП след 2013 г.

Снимка:

Страната ни не подкрепя националното съфинансиране на директните плащания

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров взе участие в кръгла маса на тема „Общата селскостопанска политика след 2013 -2020 г., Реалност и възможности за българския аграрен сектор”. Срещата се проведе в Интер Експо център и бе организирана от Националната асоциация на млекопреработвателите.

Зам.-министър Димитров запозна участниците в кръглата маса с резултатите от успешно приключилата среща на Министрите от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), като подчерта че повече от всякога се нуждаем от общи усилия, както на национално, така и  международно при изготвянето на позицията на страната ни за бъдещето на ОСП след 2013 г. България е малка страна и поради този факт трябва всички да се обединим около едно общо становище, което с общи усилия да защитим пред Европа.

Аудиторията бе запозната и с основни моменти от позицията на страната ни за бъдещето на ОСП след 2013 г.

Заместник-министър Димитров подчерта, че Общата селскостопанска политика трябва да остане общностна такава, като не подкрепяме ренационализацията на ОСП и националното съфинансиране на директните плащания. Бюджетът на ОСП трябва да бъде в размер, не по-малък от настоящия, като бъде запазена досегашната структура на Първи и Втори стълб. Особено важно е и по-нататъшното опростяване и облекчаване законодателството и административните процедури. Зам.-министърът заяви, че заставаме зад позицията за запазване на директните плащания, същите трябва да останат основен инструмент, насочен към активните европейски фермери. Разбира се бъдещите директни плащания трябва да бъдат целеви и обвързани с предоставяне на определени услуги на обществото.

Заместник-министър Димитров подчерта също така, че взаимоотношенията между участниците в хранителната верига трябва да се подобрят, като се обърне по-голямо внимание на специфичните особености на страните членки, в т.ч. климатични и социално икономически условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.