1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова гостува в Агрофорум тази седмица

Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова гостува в Агрофорум тази седмица

Представяме ви нейните идеи за по-доброто усвояване на евросредствата за земеделие

Облекчаване на кандидатстването за европейски средства и привличане на интереса към по-неатрактивните мерки на ПРСР – това са приоритетите в работата на зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова. Тя има идеи за увеличаване на парите за агроекология и за необлагодетелстваните райони у нас. Повече за нейните амбиции – в специалното интервю за Агрофорум.

За първи път у нас ще се прилага схемата „ Училищен плод”.  Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. Срокът за кандидатстване беше до 5 август. Общият размер на бюджета по схемата е около 7 млн. и 300 хил. лв.

Дали схемата ще постигне своите цели – мнението на Нели Костова – директор на 32 СОУ, „Св. Климент Охридски”, гр. София и  коментарът на Ангел Кинанов – зам.-изп. директор на ДФЗ-РА защо много училища не са кандидатствали за участие по схемата.

Събор на българското земеделие, организиран от МЗХ, се състоя през сградата на агроведомството. В него взеха участие производители, преработватели и различни фирми, предлагащи продукти за селското стопанство. На това първо по рода си изложение имаше и щанд на „Българска асоциация Биопродукти”, но в първия ден от събитието той остана празен. Каква е причината за символичния протест, ще разберете от председателя на асоциацията Веселина Ралчева.

Перфектни посеви с рапица – така земеделски производители, присъствали на демонстрационна жътва на маслодайната култура, определиха засетите френски сортове и хибриди на „Лимагрейн”. Защо мислят така – ще разберете, ако гледате Агрофорум тази седмица.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.