1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Започна гласуването за „Европейско дърво на годината 2017”

Започна гласуването за „Европейско дърво на годината 2017”

Снимка:

Вековният дъб от село Насалевци в община Трън ще се съревновава с още 15 дървета от 12 европейски държави

Започна гласуването за "Европейско дърво на годината 2017". Конкурсът за първи път е организиран през 2011 г. като продължение на популярния конкурс „Дърво на годината“, който се провежда в Чехия от фондация „Партньорство“ вече много години. Европейският конкурс е финалният кръг от състезанието, в който участват победителите от националните надпревари. Победител ще стане дървото, събрало най-много гласове. Той ще бъде обявен на церемонията по награждаването в конкурса, която ще се проведе в Брюксел на 21 март 2017 г.

За България вековния дъб от село Насалевци в община Трън е претендентът, който ще се съревновава с още 15 дървета от 12 европейски държави в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2017". Величествен вековен зимен дъб расте до външната стена на църквата "Рождество Богородично" в село Насалевци, община Трън. Дървото е защитено и е на възраст над 600 години. Мястото се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (XII-XIV в.). Църквата "Рождество Богородично" е построена през 1859 г. Хората всяка година са правели курбан за здраве, предпазване от градушки, змии, нападения, както и за дъжд.

С цел да се балансира национално ориентираният вот на участниците гласуващият следва да избере 2 от кандидатите за Европейско дърво на годината и да потвърди гласа си. Крайният срок за гласуване е дж 1:00 часа на 1 март 2017 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.