1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Започна преброяване на дивите слонове в Шри Ланка

Започна преброяване на дивите слонове в Шри Ланка

Популацията им е намаляла заради бракониерите и урбанизирането на териториите

 

Близо 4000 работещи в службата за опазване на дивата природа и доброволци заеха позиции на наблюдателни площадки във връзка със започналото преброяване на дивите слонове в Шри Ланка. Според властите данните от преброяването може да предоставят информация, важна за защитата на слоновете.

Природозащитници обаче твърдят, че преброяването е само параван за залавяне и опитомяване на малкото останали слонове, съобщава Дарик радио.

По официални данни в Шри Ланка има между 5 и 6 хиляди слона. Смята се, че в началото на 90-те години те са били между 10 и 15 хиляди. Популацията им е намаляла заради бракониерите и урбанизирането на териториите.

Дивите слонове причиняват много главоболия на местните жители. Животните често влизат в селата, търсейки храна, тъпчат посевите, разрушават къщи, убиват хора. Защитавайки се, селяните всяка година убиват по около 250 слонове.

Според Сарат Дисанаяке, директор на службата за изучаване на дивата природа, проучването цели да се събере информация за поведението на животните, предпочитаната от тях храна и структурата на популацията им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.