1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Британски кучета надушват заразени с Covid 19

Британски кучета надушват заразени с Covid 19

Проведено е проучване в Лондонския университет за хигиена и тропическа медицина

Специално обучени кучета могат с голяма точност да надушат заразени с Ковид-19, показва британско изследване. То е проведено с 6 кучета в Лондонския университет за хигиена и тропическа медицина.
 
Според учените кучетата са успели да разпознаят между 82 и 94% от пробите. За целта са използвани чорапи от 400 души, половината от които са били носители на вируса, без обаче да имат симптоми. Другите 200 души са в контролната група.
 
Кучетата, които са част от благотворителна медицинска организация, са били тренирани да надушват първоначалния вариант на вируса, но и без допълнително обучение са успели да разпознаят т.нар. британски вариант. Това означава, че животните са в състояние да надушват и други видове на коронавируса.
K9
 
По време на тестовете учените и кучетата не са знаели кои чорапи на хора от коя група принадлежат. При здравите хора кучетата са показали успеваемост между 76 и 92%. Втората фаза е включвала разпознаване на заразени на места, посещавани от много хора - летища или стадиони. Ако кучето реагира, съответният човек може да бъде подложен на тест.
 
Подобни изследвания се провеждат и в други страни, а на аерогарите в Хелзинки и Дубай кучета вече вършат своята работа. Според британските учени с помощта на четириногите могат да се разкрият двойно повече заразени хора, а това ще помогне за борбата срещу вируса.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.