1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Днес се навършват 118 г. от рождението на откривателя на витамин С

Днес се навършват 118 г. от рождението на откривателя на витамин С

Алберт Сент-Георги е унгарски физиолог, който спечели Нобелова награда за физиология или медицина през 1937 година

Днес се навършват 118 г. от рождението на Алберт Сент-Георги – откривателят на витамин С. Той е унгарски физиолог, който спечели Нобелова награда за физиология или медицина през 1937 година, заради откриването на витамин C.

Нобеловата награда за физиология или медицина се връчва всяка година на учени, допринесли в името на човечеството, със забележителни постижения в различни биологични науки. Оригинално наградата е давана за открития в областта на медицината и човешката физиология, но развитието на биологията и сродните ѝ дисциплини, води до разширяване на обзора от възможни постижения.

Витамин С, наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат е водоразтворим витамин. Брутната му формула е C6H8O6 и е с молекулна маса 176.13 грама. Оставен на въздух, при стайна температура , се окислява бързо.

Поради големия брой благоприятни ефекти върху човешкия организъм витамин C се използва като хранителна добавка, включва се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания и в България може да се закупи от аптека, без рецепта, под формата на таблетки или ампули.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.