1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Еколози обучават фермери в биоземеделие

Еколози обучават фермери в биоземеделие

 

Световният фонд за дивата природа (WWF) съвместно с министерството на земеделието започват серия от семинари за обучение на фермерите в областта на биологичното земеделие. Първото обучение се проведе в края на миналата седмица в Долна Митрополия, Плевенско. На 7 юни семинари ще има в плевенското село Гулянци, съобщиха от фонда.

Сред обсъжданите теми са процедурите за сертификация и правилата за отглеждане на биологично чиста продукция. Подробно ще се представят развитието на пазара, както и изискванията на контролните органи. Предвидени са и практични съвети как се изготвя агроекологичен план на земеделското стопанство и какви са правилата за добра фермерска практика. Земеделските стопани ще научат повече за въздействието на селскостопанските практики върху околната среда - най-вече върху почвите, водите и биоразнообразието.

Целта на семинарите е земеделските производители да получат повече информация за финансовата помощ, която биха могли да получават от Европейския съюз, ако се занимават с биологично земеделие. В тях могат да участват земеделски стопани, земеделски кооперации и сдружения, както и представители на общинските и местните администрации. Участието се заявява при организаторите по телефон, факс или електронна поща. Следващите семинари ще се проведат в селата в Русенски Лом - Ветово, Цар Калоян и Иваново. През юли обучения ще има в Странджа, която като природен парк е от голямо значение за дивата природа, съобщиха още от фонда./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.