1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Семинар “Българското земеделие в Европейския съюз”

Семинар “Българското земеделие в Европейския съюз”

 

На 10 и 11 юни в Севлиево ще се проведе специализиран семинар, организиран от консорциум "Европейски образователни програми", по време на който участниците ще могат да получат пълна информация относно новата земеделска политика в България в контекста на присъединяването на страната към ЕС. На семинара ще бъде представена в достъпна и разбираема форма Европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) и нейното отражение в българската Стратегия за развитие на селските региони 2007-2013 г. В достъпна и разбираема форма ще бъдат разгледани практическите аспекти на предстоящите промени в отрасъла, организацията на селскостопанските пазари по подотрасли, изграждането и механизмът на функциониране на административната инфраструктура, прилагането на Схемата за единно плащане и адаптацията на българските фермери към нея.
Семинарът е предназначен за ръководители в частния сектор на всички нива, органи на местната власт, фирми и лица, занимаващи се с агробизнес, ръководители и специалисти от производствени кооперации, браншови асоциации, преработвателни предприятия, селскостопански борси и др. Участниците ще получат учебник с подробно обяснение на всички нови пазарни механизми, режими и начини на плащания, влизащи в сила след присъединяването, както и CD с най-актуална информация за състоянието и тенденциите за развитие на отрасъл "Селско стопанство" у нас.
Лекторката - доц. Лучия Илиева, е специализирала "Управление на ЕС-програми и проекти" и "Европейски изисквания към бизнеса" в Брюксел и Виена. Тя има дългогодишен опит като международен бизнесконсултант по различни европейски програми, които се реализират у нас.
Наред с теми като същността, основните елементи, предимствата, регулирането на пазарите и схемите за директни плащания в страните от ЕС по ОСП по време на предстоящия семинар ще бъдат обсъдени и основните договорености на България по глава "Земеделие", както и Стратегията за развитие на земеделието и селските райони. Схемата за плащания на единица площ, за единно плащане, както и интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) също ще бъдат подробно разяснени пред участниците в семинара. Специално внимание ще бъде обърнато на пазарните механизми и режими в ОСП в отделните сектори - полски култури, плодове и зеленчуци, вино и спиртни напитки, тютюн, както и организацията на пазара в животновъдството - в секторите мляко и млечни продукти, месо и рибарство и аквакултури. Ще бъдат обсъдени и споразуменията и договореностите в търговията със селскостопански стоки, политиката на качеството в земеделието и други.
Допълнителна информация за условията за участие в семинара, както и формуляри за заявки можете да намерите в офиса на Регионалния център за подпомагане на стопанските предприемачи в Плевен./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.