1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Семинар "Нови технологии в млечното говедовъдство – опитът на САЩ" събра близо 200 участници в Тракийския университет

Семинар "Нови технологии в млечното говедовъдство – опитът на САЩ" събра близо 200 участници в Тракийския университет

Лектори на престижния форум бяха Тодор Арбов и Пауло Карвальо, към чиито завиден практически и научен американски опит имаше изключително висок интерес, особено в изместването на фокуса от фенотип към генотип

Близо 200 участници – учени, докторанти, студенти, фермери и представители на ресорни институции събра семинар на тема "Нови технологии в млечното говедовъдство – опитът на САЩ", който беше организиран от Тракийски университет – Стара Загора и Американския департамент по земеделие, подкрепени от американски партньори.

Лектори на престижния форум бяха Тодор Арбов и Пауло Карвальо, към чиито завиден практически и научен американски опит имаше изключително висок интерес, особено в изместването на фокуса от фенотип към генотип.

Семинарът беше съсредоточен върху най-новите американски технологии в млечното говедовъдство, които водят да стабилно високи млечни добиви и рентабилност на млечните ферми. Темите бяха икономика на генетиката и на репродукцията,  управление на селекцията и развъждането на млечни говеда, геномна оценка, генотипиране, сексиран материал, маркерни случни планове, хормонални програми, както и други теми в сектора.

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков приветства лекторите и участниците с готовност за подкрепа от страна на науката в университета към практиката на фермерите: „За мен е чест и привилегия да рестартираме добрите практики с нашите американски приятели от Департамента по земеделие към САЩ. Уважаеми гости, Тракийки университет е и Ваш дом, когато имате нужда от нашата експертиза, защото нашата най-голяма сила е в аграрните специалности и ветеринарната медицина, ние сме водещи, на първо място в тези професионални направления. Радвам се да видя тук днес лектори от такова високо ниво, сред тях и кадър на Тракийския университет – Тодор Арбов. Желая ползотворен и успешен семинар на всички.“

На събитието присъстваха представители на Министерство на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, развъдни организации и експерти.
Накратко за лекторите:

Тодор Арбов, MSc е завършил Зооинженерство в Стара Загора. Работил като асистент в катедрата по "Биология на Размножаването и Изкуствено Осеменяване" в Тракийския университет. От 1989 година живее и работи в чужбина - Дания, Германия, Канада, САЩ - в областта на генетиката и репродукцията в говедовъдството. Дългогодишен участник е в съвета на директорите на Канадската асоциация по генетика на селскостопанските животни. В момента е представител е на STgenetics за Източна Европа, като компанията е глобален лидер в производството на сексирана сперма и геномна оценка в говедовъдството.

Пауло Карвальо, PhD, е от Португалия и има бакалавърска степен по зооинженерство оттам. Работил е в Португалия като техник по изкуствено осеменяване на държавна служба.

През 2010 година заминава за САЩ, в университета в Мадисон, Уисконсин, от където има магистърска и докторска степен по репродукция в млечното говедовъдство. Има също и пост докторска степен по управление и икономика на репродукцията в млечното говедовъдство. В момента завършва още една пост докторска квалификация по генетика. Има 35 научни публикации по репродукция в млечното говедовъдство, 59 участия в конференции с постери и една глава на книга по репродукция на млечни говеда.

Към момента е консултант в областта на генетиката и репродукцията в Европа и Близкия Изток. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.