1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 10 каяка ще допълнят атракциите, които предлага новата екозона край езеро Вая

10 каяка ще допълнят атракциите, които предлага новата екозона край езеро Вая

Снимка:

Лодките ще могат да се ползват от бургазлии и гостите на града от пролетта

От пролетта на 2014 г. десет каяка ще допълват атракциите, които предлага новата екозона край езеро Вая в Бургас. Лодките ще могат да се ползват от бургазлии и гостите, обясни кметът Димитър Николов по време на огледа на мястото и съоръженията, съобщиха от пресслужбата на общината.

Новата екозона, която е втората подобна на територията на града след първата, открита в края на юли до кулата от герба на Бургас, в близост до кв. Крайморие и Природозащитен център "Пода", вече се радва на засилен интерес сред рибарите. Мястото е подходящо и за любителите на орнитоложкия туризъм, тъй като над района минава част от главния миграционен път на европейските птици "Виа Понтика".

Кметът Димитър Николов се ангажира пред местните рибари да поиска от ИАРА да осигурят допълнителни охранителни екипи, които да следят за бракониерски набези, допълват от общината.

Екозона Вая има изградени 4 пристана, които имат подвижна част във водата - плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Изработени са от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в "Натура 2000". На място има и хелинг, с чиято помощ се осигурява лесен достъп не само за гумени, но и малки лодки от по-твърд материал. На мястото има обособени паркоместа, където да спират идващите с коли по пътя от центъра на града към изхода за Созопол и комплекс "Меден рудник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.