1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 20-те най-големи икономики в света не изпълняват задълженията си за опазването на климата

20-те най-големи икономики в света не изпълняват задълженията си за опазването на климата

Най-големите проблеми остават въглищните електроцентрали и автомобилният транспорт

20-те най-големи икономики в света не изпълняват задълженията си за опазването на климата. Най-големите им проблеми остават въглищните електроцентрали и автомобилният транспорт, се твърди в доклад на международна екологична мрежа.

Държавите от Г-20 са отговорни за четири пети от световните парникови газове, като получават 82 процента от електричеството си от изкопаеми източници като въглища, петрол и газ, се казва в доклада. Екологичните цели, които тези страни са си поставили, не са достатъчно амбициозни, за да изпълнят обещанията си по Парижкото споразумение за климата, с което глобалното затопляне да се задържи под 2 градуса. Екоактивистите критикуват също така, че правителствата на 20-те най-богати държави не предприемат достатъчно адекватни мерки, за да изпълнят дори тези ниски цели.

Засега само Индия показва намерения, които отговарят на задачата за ограничаване на глобалното затопляне, посочват авторите на доклада. Според тях всички държави от Г-20 би трябвало до 2050 година да преминат изцяло на възобновяеми енергийни източници, но нито една от тях няма конкретни планове за подобен преход.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.