1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 21 общини кандидатстват за финансиране на мерки за по-чист въздух до края на октомври

21 общини кандидатстват за финансиране на мерки за по-чист въздух до края на октомври

Над 16 500 домакинства са подменили старите отоплителни печки на дърва и въглища с нови отоплителни уреди, щадящи околната среда – основно климатици с висок енергиен клас

 

  • 85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат възможност да получат напълно безплатно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди с финансиране от Програма „Околна среда“
  • Гражданите, които искат да се възползва от възможността, трябва да следят за информация в своята общинска администрация
  • Над 16 500 домакинства са подменили старите си отоплителни печки с климатици от висок клас за предишния програмен период

 

До края на октомври 2023 г. е крайният срок за идентифицираните 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух да подадат проектните си предложения, за да се възползват от възможността гражданите да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди по Процедурата „За по-чист въздух“ на Програма „Околна среда“ (ПОС). Реалното изпълнение на дейностите ще бъде през 2024 г.

Процедурата е финансирана с 610 млн. лв. за периода 2021-2027 г. и е насочена към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух. Бенефициенти са общините: Асеновград, Благоевград, Перник, Столична, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.

Близо 85 хиляди домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в тези 21 общини, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди – по-конкретно климатици от висок клас (термопомпи „въздух-въздух“).

За да получат безвъзмездно ново отоплително устройство, гражданите, живеещи в някоя от тези 21 общини, ще трябва да се съгласят да предоставят за рециклиране старите устройства на твърдо гориво.

За домакинствата първата стъпка ще е да подадат заявление в съответната община, за което също ще получат съдействие от администрацията там и безплатна консултация от специалисти за най-подходящия нов топлоуред. Общините ще имат ангажимент да демонтират старите печки, изгарящи изкопаеми горива, и да ги предадат за рециклиране.

Важно за гражданите е да знаят, че през 2024 г. те ще имат възможността да подадат заявление в съответната община. Периодите и сроковете за набиране на заявления от граждани вероятно ще са различни за всяка община, поради което желаещите да се възползват от безвъзмездната помощ трябва да следят и да се информират директно от общината, в която живеят.

Доставката и монтажът на новите уреди ще се осигури от общините с финансиране от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., която дава възможност на българските граждани да постигнат по-здравословна и екологична среда за своите семейства.

Резултати на ОПОС по приоритетна ос „Подобряване качеството на атмосферния въздух“

Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) отчита положителни резултати и от работата, свършена за програмния период от 2014 до 2020 г. по приоритетна ос „Подобряване качеството на атмосферния въздух“.

Над 16 500 домакинства са подменили старите отоплителни печки на дърва и въглища с нови отоплителни уреди, щадящи околната среда – основно климатици с висок енергиен клас.

Със средства от програмата са закупени нови екологични превозни средства за градския транспорт – 296 електрически автобуса, 60 тролея и 29 трамвая за градовете Враца, Стара Загора, Бургас, София, Плевен, Варна, Хасково, Перник, Сливен и Русе.

Над 3 милиона български граждани в страната се ползват от мерките за подобряване качеството на въздуха, а инвестициите за изминалия програмен период за този приоритет възлизат на 625 милиона лева.

За повече информация по проекти на Програма „Околна среда“ вижте на  https://www.eufunds.bg/bg/opos

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.