1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2733 проверки за употреба на препарати за растителна защита е извършила БАБХ

2733 проверки за употреба на препарати за растителна защита е извършила БАБХ

Изхвърлянето на празните опаковки също е нарушение

1605 обекта в страната са инспектирани от началото на годината до октомври за складиране и продажба на препарати за растителна защита. След проверките са съставени 52 акта и 375 предписания, съобщи в Добрич на семинар Таня Динова, държавен експерт в Дирекция „Контрол на препарати за растителна защита и торове” към БАБХ. Основните нарушения при инспекциите са свързани с продажба на продукти в нерегламентирани обекти. Установени са препарати с изтекъл срок на годност, липса на дневник на доставките и продукти с несъответствия на етикета за дата, партида и липсващи листовки.

За същия период за извършени и 2733 проверки за употреба на препарати за растителна защита. 1039 от тези проверки са извършени при посещения на място в стопанствата, останалите – по документи. Констатирани са 564 нарушения, съставени са 10 акта и 808 предписания. Инспекторите са установили, че нарушенията са свързани с липса на задължителните записи, непълни данни, неподходящи условия за съхранение на продуктите за растителна защита, както и незаконно изхвърляне на празните опаковки.

Темата за фалшивите пестициди породи оживена дискусия сред посетителите на семинара в Добрич, организиран от Асоциация Растителнозащитна индустрия и Агенцията по безопасност на храните. 95% от залежалите отровни вещества в Добричка област са депонирани в специални кубове, разясниха от Областната дирекция по безопасност на храните. Присъстващите споделиха притесненията си от употребата и продажбата на отровни и фалшиви препарати, както и паралелната търговия на растителнозащитни продукти. Проф. Христо Контев от ДЗИ – гр. Ген. Тошево, с 56-годишна практика в областта на растителната защита и ентомологията, сподели горчивия си опит като учен, попаднал на фалшив препарат. От своя страна представителите на ОД на МВР в Добрич също потвърдиха, че се извършват както съвместни планирани проверки, така и проверки по сигнали. Агенцията по безопасност на храните извършва контрол върху разрешенията, контрол върху пазара и контрол на употребата на растителнозащитни препарати, поясни още Таня Динова.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.