1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 3800 домакинства в община Видин са с нови екологични отоплителни уреди

3800 домакинства в община Видин са с нови екологични отоплителни уреди

Демонтирани и предадени за вторично оползотворяване са общо 4940 стари отоплителни устройства

Над 3800 домакинства в община Видин замениха своите отоплителни устройства на дърва и въглища с нови екологични отоплителни уреди. Дейностите са финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

„Това е изключително важен проект, не само за общината, но и за нашия град и за държавата. Чистотата на въздуха и екологията са основни приоритети на Европейския съюз. Вярвам, че с този проект ще се създадат условия Видин да стане един по-чист и по-красив град“, каза заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова.

Екологичните ползи от проекта са свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление, което е един от основните източници на замърсяване. Изпълнението на дейностите има и социално-икономически ползи -  подобрено здраве, по-добро качество на живот на населението на общината, и повишена обществена осведоменост по темите за опазване чистотата на въздуха.

Проектът се реализира на два етапа. През първия етап фокусът беше върху действия за подготовката на инвестициите. През втория етап общината реализира същинските инвестиционни дейности за демонтаж на използваните отоплителни устройства и за доставка и монтаж на новите отоплителни системи. Подадени са над 6380 заявления от домакинства, желаещи да подменят старите си уреди с нови екологични устройства, използващи за отопление пелети и електрическа енергия.

Домакинствата, които се възползваха от европейската подкрепа за модерно екологично отопление получават гаранция, гаранционно обслужване и еднократен годишен технически преглед на предоставената и монтирана техника. Старото отоплително оборудване на твърдо гориво е демонтирано и предоставено за рециклиране на лица, регистрирани за третиране на отпадъци от черни и цветни метали. Демонтирани и предадени за вторично оползотворяване са общо 4940 стари отоплителни устройства.

Проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин“ е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Общата стойност на проекта е 15,8 млн. лв., от които: европейско съфинансиране – 13,4 млн. лв. и национално съфинансиране – близо 2,4 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.