1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 900 метра бракониерски мрежи са иззели инспектори на ИАРА

900 метра бракониерски мрежи са иззели инспектори на ИАРА

Съставени са 13 акта на нарушители при проверки на водоеми в страната

В рамките на два дни, инспектори на ИАРА са иззели общо 900 метра бракониерски мрежи и са съставили 13 акта на нарушители при проверки по реки и вътрешни водоеми в страната.  5 от актовете са за извършване на стопански риболов без разрешително, един за нерегламентиран превоз на риба, един за продажба на риба и 6 за любителски риболов без билет и с повече въдици.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Пазарджик и Смолян са извършили съвместна проверка по суша и вода на язовир “Доспат”. При проверката са съставени 3 акта на нарушители, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. В местността “Крушата”, контролните органи са открили и извадили от водата 3 броя бракониерски мрежи с обща дължина около 400 метра. Уловената в тях риба – каракуда, червеноперка, костур и морунаж, е освободена от мрежите и е дарена на Детска целодневна градина “Слънце” гр. Доспат.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана съвместно със служител на РУ “Полиция”  са извършили проверки за нерегламентиран превоз на риба в района на язовирната стена на язовир “Огоста” е спрян за проверка лек автомобил марка “Вартбург”. Установен е нерегламентиран превоз на риба. На водача на автомобила е съставен акт за превоз на риба в неспециализирано превозно средство. От него са конфискувани 4 бр. хрилни мрежи с обща дължина 200 метра, една гумена лодка с 2 гребла и 5 кг риба – уклей, която в последствие е върната обратно в язовира.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Русе са извършили проверка по река Янтра. Там е заловено лице, извършващо стопански риболов без разрешително. На нарушителя е съставен акт за това, както и за осуетяване на проверка. На бента на река Янтра в землището на с. Долна Студена е заловено и лице, извършващо риболов с мрежен уред тип “парашут”. На нарушителя е съставен акт.

Служители от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца са извършили проверки по река Искър, в района на град Роман. Съставени са два акта на нарушители – един за извършване на риболов с повече от позволените от ЗРА риболовни уреди и един за извършване на риболов без билет. Уредите на нарушителите са иззети от контролните органи. Проверена е и търговската мрежа в град Мездра като не са констатирани нарушения по ЗРА.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен са извършили  проверки на вътрешни водоеми и за нерегламентирана продажба на риба съвместно със служители на полицията. На язовир “Тотлебен” е хванато лице да извършва риболов с мрежа, която е била в работно положение във водата. Уловената риба каракуда около 10 кг е пусната във водата, мрежата с дължина 50 метра е иззета, а на нарушителя е съставен акт. На чешмата на входа на с. Бъгарене е заварено лице, което е извършвало продажба на риба – шаран. За произхода на рибата същия е представил декларация за произход, но лицето не е регистриран  купувач, за което му е съставен акт.

На язовир “Рупци” са хванати две лица, извършващи риболов с мрежи. От тях са иззети  3 бр. мрежи с обща дължина 110 метра и една гумена лодка. На нарушителите са съставени актове за извършване на стопански риболов без разрешително. Уловената над 6 кг риба /каракуда, сулка, сом и шаран/ е пусната обратно във водата.

На язовир “Бохот 4” също е хванато лице да извършва риболов с мрежа, която в момента на проверката е била в работно положение във водата. Мрежата с дължина 100 метра е извадена и иззета, а на нарушителя е съставен акт. Уловената риба - един брой толстолоб, е пусната във водата. По сигнал на тел. 112 за заложени бракониерски мрежи на река Дунав в района на лимана на ХТК гр. Белене, инспектори на ИАРА Плевен са извършили проверка на място. Входът на лимана на ХТК гр. Белене  е в целогодишна забрана за извършване на стопански риболов. Контролните органи са извадили от мястото и са иззели мрежа с дължина 40 метра на която е имало марка. Инспекторите на ИАРА ще направят проверка от кой риболовец е закупена мрежата и на същия ще бъде съставен акт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.