1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България може да изгуби стотици милиони от Брюксел за околна среда

България може да изгуби стотици милиони от Брюксел за околна среда

Програмата "Региони в растеж" ще претърпи сериозни поправки

Още един проект за оперативна програма за периода 2014-2020 г. отива на основен ремонт. След като бизнесът "върна на поправителен" ОП "Конкурентоспособност", сега и програмата "Региони в растеж" ще претърпи сериозни поправки - заради забележки на Европейската комисия. "Региони в растеж" ще наследи сегашната европрограма "Регионално развитие", но броят на градовете, които ще се възползват от евросредствата през следващите 7 години, ще бъде драстично намален. Това изрично са поискали от ЕК на среща с министъра на регионалното развитие миналата седмица. Комисията е заявила, че 67-те града, заявени от България като бенефициенти по ОПРР, са твърде много, пише "Сега".

Министър Десислава Терзиева съобщи, че от Брюксел настояват да останат 6-7 града. "Не можем да се съгласим с това, ще искаме повече", заяви Терзиева. Онзи ден обаче депутатът от БСП Димчо Михалевски обясни, че ще настояваме за финансиране поне на 28-те областни центъра. "Другото би било безумие", коментира Михалевски. Така или иначе страната ни е изправена пред сериозната опасност огромна част от нея да остане без никакви пари през следващия програмен период, защото и Програмата за развитие на селските райони не иска да ги финансира, а бюджетът й е намален с над 500 млн. евро за след 2014 г.

Новите правила на ОПРР предвиждат 1.5 млрд. лв. (63% от целия бюджет) да се концентрират в определени градове, които няма да се състезават помежду си, както бе досега, а ще получат предварително определени и гарантирани суми.

Според Терзиева по сегашната програма "Регионално развитие" няма да бъде загубен нито лев. За да се спасят рискови проекти на общините за 76 млн. евро, ще се финансират 2 големи проекта - за купуване на пожарни от МВР и северната скоростна тангента на София.

Рискове

Но по друга европрограма проблеми има, при това сериозни. Дори в оптимистичния вариант по ОП "Околна среда" до края на т.г. България ще загуби 29 млн. евро, съобщи вчера ресорният министър Искра Михайлова. Тя обаче призна, че в документ на Еврокомисията фигурира прогноза за 103 млн. евро, а в най-песимистичния вариант загубите ще са още по-тежки.

Програмата за екология върви зле от години. Тя разполага с милиарди за важни ВиК и друга инфраструктура, като до момента са договорени 5.35 млрд. лв. - 50% над бюджета, но са разплатени едва 27% от средствата. Общините трудно се справят с еврофондовете, обясни Михайлова. Тя обясни, че министерството ежедневно провежда срещи за ускоряване, така че до края на 2013-та се очаквало усвояване на 1.7 млрд. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.