1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Биопластмасата ще е единствената алтернатива на изкопаемите ресурси след пълното им изчерпване

Биопластмасата ще е единствената алтернатива на изкопаемите ресурси след пълното им изчерпване

Това е прогнозата на Хасо фон Погрел, управляващ директор на ¨European Bioplastics¨

Когато изкопаемите ресурси се изчерпят напълно, биопластмасата ще е единствената им алтернатива. Това е прогнозата на Хасо фон Погрел, управляващ директор на ¨European Bioplastics¨. За момента  производството им е само една пазарна ниша, макар и с огромен потенциал.

Този вид пластмаса се произвежда от възобновяеми източници като растителни мазнини, царевично нишесте. Някои продукти от биопластмаса са разградими както в аеробна среда, така и в анаеробна, като това зависи как са произведени. За сравнение, обикновената пластмаса се добива от нефт, има висок въглероден отпечатък и се разгражда бавно, пише "Дневник".

Асоциацията "European Bioplastics", която представя интересите на тази индустрия, прогнозира, че през 2016 г. производството на биопластмаса ще достигне шест милиона тона. Към момента то е около един милион тона, а общото производство на пластмаси е 260 млн. тона.

"Мисля, че е много важно големите производители и търговците на дребно да се преориентират към биопластамасите. Те трябва да се убедят в предимствата, що се отнася до околната среда и използването на различни видове биопластмаси", заявява Погрел в интервю за Euractiv.

Обработваемата земя

Колкото повече биопластмаси се произвеждат, толкова повече земя за отглеждане на ресурсите ще е нужна. За момента по-малко от 0.02% е обработваемата площ, която покрива производствените потребности. А след пет години тя ще е около 0.06%. Това показват скорошни проучвания на Университета в Хановер, посочени в интервюто.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.