1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Благоевград е изправен пред воден режим

Благоевград е изправен пред воден режим

Единственият шанс местните хора да се разминат с крайната мярка е да завали дъжд

Благоевград е изправен пред воден режим, ако сушата продължи още 5 дни. Това призна шефът на ВиК дружество в града Божидар Спасов. Единственият шанс местните хора да се разминат с крайната мярка е да завали дъжд. В противен случай чешмите им ще са сухи от сряда.

Пред криза за вода са изправени още няколко града като Перник, Добрич, Шумен, Бургас и Гоце Делчев, пише в днешния си брой вестник "Стандарт".

В Благоевград в момента работят на пълна пара помпите на реките Бистрица и Струма, но положението е критично. Освен това от 1 септември се е повишила значително и консумацията на вода - от 220 на 280 литра в секунда. Това е заради върналите се в града студенти и ученици. Проблем е и кражбата на живителната течност. Глобата за нарушителите е от 200 до 2000 лева.

Общо 17 населени места в 10 общини, в които ние стопанисваме водата, са били или в момента са на воден режим. Най-тежко е положението в Гоце Делчев и Разлог, каза още шефът на ВиК-Благоевград Божидар Спасов.

Според експерти от дружеството проблемът не е толкова в горещото и сухо лято, а в меката и без достатъчно снеговалежи зима. По този начин не е имало как да се акумулира достатъчно вода. 

Повече от месец на воден режим са жителите на гърменското село Рибново, което е високо в Родопите. Двата квартала на селището имат вода само по 6 часа в денонощието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.