1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Боядисват Андите в бяло заради глобалното затопляне

Боядисват Андите в бяло заради глобалното затопляне

Инициативата е в борба с глобалното затопляне

На 4700 метра надморска височина в Андите в Перу група мъже в работно облекло боядисват с бяла боя огромно пространство от скали.  Инициативата е в борба с глобалното затопляне и в частност топенето на ледниците, пише "Франс прес" предаде dnevnik.bg. Според перуанския министър на околната среда Антонио Брак Ег това е просто глупост. Според Световната банка обаче, финансирала акцията с 200 хил. долара, това е идея, която си заслужава да бъде изпробвана.

Едуардо Голд, който стои зад проекта, обяснява простия принцип на действие така - бялото отразява слънчевата радиация, а не я поглъща. "Създава се нещо като микроклимат - може да се каже, че студът генерира повече студ, както топлината генерира повече топлина", обяснява той и допълва, че "в идеята да се ползва бяла боя като средство в борбата срещу глобалното затопляне няма нищо еретично".

Преди време например американският министър на енергетиката и Нобелов лауреат по физика Стивън Чу възложиха надежди на този вид алтернатива чрез кампании за повече бели покриви в Ню Йорк и пътища в бледи тонове. "Надявам се, че ще успеем да регенерираме ледник, възстановявайки климатичните условия, нужни за повторното му образуване", пояснява Голд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.