1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бракониери са изтребили 95% от слоновете в Либерия

Бракониери са изтребили 95% от слоновете в Либерия

Въпреки че страната е против търговията със слонова кост, тя продължава да се практикува нелегално

След избухването на гражданската война в Либерия през 80-те години на миналия век 19 000 слона са станали жертва на бракониери, съобщава сайтът Treehugger, цитиран от 3e-news.net. Днес са оцеляли едва 1000 екземпляра, което означава, че страната е загубила 95% от слоновете си само за няколко десетилетия.

През последните години броят на слоновете в Африка е намалял драстично. От 5-10 милиона в края на 20-ти век, днес те са едва 400 000.

"Въпреки че Либерия е против търговията със слонова кост, тя продължава да се практикува нелегално. Тази дейност има силен отрицателен ефект върху ресурсите на страната", коментира Патрик Омонди от Агенцията за защита на дивата природа в Кения.

Основана през 1822 г. като колония на освободени роби от САЩ, малката западноафриканска страна е известна с богатото си биологично разнообразие. Поредицата от граждански войни, разразили се между 1980 и 2003 г., остави голяма част от тези природни богатства на произвола на съдбата. Изсичането на дървесина, с парите от която се финансираха армиите в конфликта, бе напълно безконтролно и доведе до загуба на цели екосистеми в Либерия.

Понастоящем страната кандидатства за възстановяване на статута си на страна по Конвенцията за международна търговия със застрашени видове, което е важна стъпка в борбата срещу бракониерството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.