1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Броят на инцидентите с туристи в планините се увеличава

Броят на инцидентите с туристи в планините се увеличава

През летния сезон са били извършени 20 спасителни акции в цялата страна

Броят на инцидентите с туристи в планините се увеличава. От Планинската спасителна служба съобщиха, че през летния сезон са били извършени 20 спасителни акции в цялата страна. С настъпването на есента рисковете в планината се увеличават.

През лятото спасителите на Витоша са провели седем акции. Разказват, че през последните години туристите се увеличават. Голяма част от тях обаче не са добре подготвени.

"Случайните туристи - тези, които един-два пъти излизат на излет, след това си позволяват да удължат маршрута. Не са подготвени за съответния маршрут и изпадат в някаква беда”, обясни Кирил Русев, директор на Планинската спасителна служба, цитиран от БНТ.

С настъпването на есента времето се променя и рисковете в планината се увеличават. Денят става по-къс, а температурите могат да паднат и под нулата. Съветът на спасителите е винаги да взимаме топли дрехи, вода, зареден мобилен телефон и високи обувки.

"Най-често акции сме имали около Боянския водопад. Там пътеките са по-стръмни. Даже имаше преди една-две години и фатален инцидент. При лошо време най-честите случаи в мъгла са на Платото на Витоша от изгубени хора”, съобщи Кирил Русев.

Не винаги обаче туристите имат планинска застраховка, която струва около 30 лв. и покрива разходи до 1 000 лв. "Хората плащат, ако нямат застраховка, разходите, които са направени по акциите, които са организирани за тях”, каза още Кирил Русев.

Средната цена на една акция в планината е около 400 лв. В нея участва екип най-малко от десет души. Най-скъпата услуга е спасяване с хеликоптер и струва 1 500 лв. на час.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.