1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БСП иска мораториум върху проучването и добива на шистов газ

БСП иска мораториум върху проучването и добива на шистов газ

Левицата настоява да се отложи подписването на договор за стартирането им

Да се наложи мораториум върху процедурите по проучване и добив на шистов газ у нас и да се отложи подписването на договор за стартирането им, настояха от левицата, пише dariknews.bg.

„Ако са верни информациите, днес изтича срокът за подписване на договор с американската фирма, която е спечелила търга", каза депутатът от БСП Георги Божинов Той каза, че при подписването държавата ще получи бонус от 30 млн. долара, а компанията при откриване на шистов газ ще получи право на концесия.

По думите на Божинов с ускорен темп са процедурите за още две полета, които ще се проучват и евентуално ще се добива шистов газ. Той се е консултирал с български учени и според тях не само добивът на шистов газ е опасен, но и проучванията. Божинов обясни, че в сместа, с която се атакуват подземните слоеве, има вода, пясък и токсични вещества. Методът на проучване е опасен, както за замърсяване на подпочвените води, така и за предизвикване на земетресения. Затова в САЩ подобни проучвания се извършвали само в пустините.

От левицата се обърнаха към партиите, обществото и най-вече правителството да бъде наложен мораториум на всички практически действия в това направление - подписването на договора, получаването на бонуса и стартирането на практическите действия, докато не се проведе достатъчно представителна и сериозна експертиза.

Янаки Стоилов настоя от името на колегите си Министерството на околната среда и водите да възложи независима експертиза преди започване на всякакви проучвания.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.