1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЧЕЗ откри първия си фотоволтаичен парк в България

ЧЕЗ откри първия си фотоволтаичен парк в България

Съоръжението е на стойност 10 млн. евро

ЧЕЗ откри първия си фотоволтаичен парк в България в четвъртък, съобщи, радио "Фокус". Фотоволтаичната централа „Орешец” се намира в село Гара Орешец, община Димово, област Видин. Съоръжението е на стойност 10 млн. евро и е с инсталационна мощност от близо 5 мегавата.

По предварителни изчисления през следващите 15 години електроцентралата ще произвежда по 5762 мегават часа зелена енергия годишно, с които може да се осигури електрозахранване за 3840 домакинства.

Лентата на новата централа прерязаха Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, посланикът на Чехия Павел Вацек и Цветан Асенов, областен управител на Видин. "Избрахме да инвестираме в един от най-бедните райони на ЕС, защото вярваме в потенциала на местната икономика. Надяваме се скоро и други компании да последват нашия пример", каза Петър Докладал.

Фотоволтаичната централа е разположена на площ от 100 декара. Тя е построена на мястото на стара дървопреработвателна фабрика. Освен в централата ЧЕЗ инвестира и над 150 хил. лв. рехабилитация на мрежата и съществуващата подстанция в района. Новото съоръжение ще спестява около 6900 т въглеродни емисии годишно. Това е първата инвестиция на ЧЕЗ във възобновяеми енергийни източници в България. Тя е осъществена в рамките на поетия от ЧЕЗ ангажимент при приватизацията на „ТЕЦ Варна” да вложи общо 40 млн. евро в проекти за зелена енергия в страната.

Интересът към производството на електроенергия от фотоволтаични панели е голям, защото цената на технологията пада изключително бързо, коментира пред агенция Фокус Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия.

Делът на така наречената „зелена енергия” у нас е 9.6%. За да покрием изискванията, трябва да имаме 10.72%, което означава, че са необходими още около 1 000 мегавата инсталирани мощности от възобновяеми енергийни източници, каза той.

Според него има бум на инвестициите във фотоволтаици и дали това ще продължи зависи много от цената, която ще даде за тази енергия Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от 1 юли. Ако тя се запази в сегашния си вид, вероятно ще имаме още 2 000 мегавата фотоволтаици, ако не и повече. Ако цената бъде намалена в разумни граници, можем да овладеем така наречения „балон във фотоволтаиците”, каза той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.