1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавата ще подпомага екологичното рибовъдство

Държавата ще подпомага екологичното рибовъдство

Размерът на помощите още не е определен

Стопаните в сектор "Рибарство" ще могат да получават държавни помощи за мерки, опазващи околната среда. Решението е било гласувано от ДФ "Земеделие" миналата седмица, а за средствата ще може да се кандидатства от второто тримесечие на тази година. Това стана ясно на конференция, организирана  от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ и международната природозащитна организация WWF. На нея бе представен проект за устойчиво финансиране и за плащания за екосистемни услуги в басейна на река Дунав.

"Размерът на помощите още не е определен. Предстои да се обсъди кои дейности ще могат да се финансират с тях. Ще ни трябват и няколко месеца работа с Европейската комисия", заяви Юлия Григорова, координатор на програма Природа и просперитет във WWF.

По време на събитието бяха представени възможните възнаграждения за стопаните, които осигуряват устойчивото ползване на водите и рибните ресурси. Обсъдени бяха три основни линии на държавно подпомагане: за повишаване на научно-техническия капацитет, за опазване на средата на рибите и за зарибяване.

Първата мярка предвижда предоставяне на помощ за научно-технически изследвания и разработки в областта на рибарството. Целта е намаляване на екологичния отпечатък на бранша чрез прилагането на нови технологии на отглеждане, производство или преработка на продуктите. Идеята е стопаните, които въведат иновации в сектора, да получат данъчни облекчения в размер на 20% от разходите за научни разработки.

Дейностите по подобряване на естествената среда на рибите и генофонда също имат нужда от подкрепа, смятат от WWF и ИАРА. Те предлагат държавата да стимулира закупуването на фураж с добри екологични показатели. Разликата между разходите за екологичен (екструдиран) фураж и съответното количество обикновен (гранулиран) фураж може да се поема като държавна компенсация, обясни Мая Тодорова от WWF.

Третата схема бе за държавни помощи, насочени към зарибяване. Предлаганата субсидия е до 100% за публични институции, до 80% за субекти по Търговския закон и до 90% при публично-частни партньорства. Тази програма обаче е с ограничен капацитет, тъй като по европейското законодателство единствената възможна схема към момента е за опазване и зарибяване с Европейска змиорка, посочиха организаторите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.