1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавите членки на ООН гласуваха „за“ признаването на чистата природа за основно човешко право

Държавите членки на ООН гласуваха „за“ признаването на чистата природа за основно човешко право

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства приемането на резолюцията

Общото събрание на ООН гласува със 161 гласа „за“, 0 „против“ и 8 „въздържали се“, че запазената, чиста и здравословна околна среда е основно човешко право.

Макар че решението не е правно обвързващо, това недвусмислено становище може да е мощен подтик за предприемане на реални действия. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства приемането на резолюцията, като изтъкна, че „добруването на хората по цял свят и оцеляването на бъдещите поколения зависят от здравето на нашата планета.“

През пролетта на 2020 г. планетата се сблъска с една от драматичните и катастрофални ефекти от увреждането на природата – началото на пандемията от COVID-19. Подтикнат от тази криза, изпълнителният директор на BirdLife Испания Асунсион Руис предлага на Патрисиа Зурита, изпълнителен директор на BirdLife International, да създадат обществен натиск за установяването на универсално човешко право на здравословна планета. Двамата решават да се спуснат в това приключение и да ангажират партньорите на организацията в него. Така се ражда сайтът и кампанията 1planet1right.org, в която за консултанти са привлечени и специалният докладчик на ООН за околна среда и човешки права д-р Дейвид Бойд и проф. Филипе Сандс. От своя страна, те привличат „Патагония“, Client Earth и The Global Pact към работата. Политическите експерти на BirdLife Мелани Хийт, Ноел Кумпел и Ейми Макдугал повеждат безспирна и търпелива кампания с колегите си от всички сфери на гражданското общество и политическия лобизъм.

И като по чудо успехът е налице! На 28 юли следобед Общото събрание на ООН отвърна на призива на десетки граждански организации и групи от коренното население на планетата.

Това е исторически момент в историята на екологичните права.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.