1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавите от Дунавския басейн ще разполагат с 95 млрд. евро от фондовете на ЕС

Държавите от Дунавския басейн ще разполагат с 95 млрд. евро от фондовете на ЕС

Според експерти, към момента се използват едва 3% до 6% от транспортния потенциал на р. Дунав

Държавите от Дунавския басейн ще имат на разположение общо 95 милиарда евро от фондовете на Европейския съюз. Това обяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред страните от региона, които обсъждат в Букурещ изпълнението на Дунавската стратегия на ЕС, съобщи БНР.

Целта на стратегията, която трябва да бъде приета от страните от ЕС през 2011 г., е да се намалят различията между страните от Дунавския регион. Освен това трябва да се подобри плавателността на реката и да се модернизират пристанищната, пътната и железопътната инфраструктура. 

Според експерти, цитирани от информационните агенции, към момента се използват едва 3% до 6% от транспортния й потенциал. Например през 2007 г. по Дунав са превозени 50 млн. тона товари, а по Рейн - 300 млн. тона.

Румънският премиер Емил Бок пък заговори за завършването на Дунав мост при Видин и проектната готовност за мостове при Оряхово и Силистра.

Борисов заяви пред българските журналисти, че страната ни стои добре в европейското политическо семейство, има и административния капацитет за усвояване на еврофондовете.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.