1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на 2013 г. ще бъдат разработени карти за риска от наводнения по Черноморието

До края на 2013 г. ще бъдат разработени карти за риска от наводнения по Черноморието

Това съобщи инж. Венцислав Николов, директор на Басейнова дирекция-Варна

До края на 2013 година предстои в Басейнова дирекция - Варна да бъдат разработени карти за риска от наводнения по Черноморието. Това съобщи по време на презентация, по повод 10-годишнина от създаването на дирекцията инж. Венцислав Николов, директор на Басейнова дирекция-Варна, предаде радио „Фокус”.

Сред набелязаните приоритети на структурата са и изграждане на информационна система за разрешителни и мониторинг при управлението на водите. Системата ще бъде изградена по Българо-норвежка програма за сътрудничество – април 2012 г. По време на представянето бе изтъкнато успешното международно сътрудничество с Румъния и Турция при изпълнение на рамковите директиви.

Досега Басейнова дирекция – Варна е взела участие в над 40 международни проекта, съвместно с държави като Франция, Турция. По време на срещата бе изтъкнато, че варненската дирекция е първенец в страната и досега няма налагани наказания за неизпълнение на директиви от ЕК.

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 17 януари 2002 г. и в съответствие с изискване на Европейското и национално законодателство на територията на страната са създадени четири басейнови дирекции. Тяхната цел е чрез въвеждане на интегрирано управление да се постигне “добро качество на водите до 2015”. А функциите са планиращи, контролни, информационни, както и стопанисване на водите, изключителна държавна собственост.

Басейнова дирекция за Черноморски район управлява на басейнов принцип водите на 14,7% от територията на страната и 100% от териториалното море. Това е приблизително 16 568 кв. км и 6358 кв. км акватория, както и 12-милната зона на Черно море от 27 000 кв. км - срещу бреговата ивица от нос Сиврибурун на север до река Резовска на юг. В териториалния обхват са включени 46 общини от Източна България с население над 1,149 млн. жители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.