1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на месец май трябва да е готов докладът за екологичната оценка към общия устройствен план на Плевен

До края на месец май трябва да е готов докладът за екологичната оценка към общия устройствен план на Плевен

Целта е да се осигури високо ниво на защита на околната среда

До края на месец май трябва да е готов докладът за екологичната оценка към общия устройствен план на Плевен (ОУП), който е в процес на изготвяне. Договорът с фирмата изпълнител "Лемна екоинвест – България" АД бе подписан на 14 февруари и приключва с издадена положителна оценка на доклада за екологична оценка към ОУП. Срокът за изготвянето на самия доклад е 90 календарни дни, уточниха за "Строителство Градът" от  отдел "Екология" на местната администрация. Ръководител на колектива е инж. Йордан Костадинов.

Вече са проведени консултации с физически и юридически лица, които има вероятност да бъдат засегнати от реализирането на новия общ устройствен план на града предвид разпоредбите и реда от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми. В срок до 11 април включително заинтересуваните институции трябваше да дадат своите становища, които са почти на 100% събрани и предоставени на изпълнителя, пише stroitelstvo.info.

Екологичнатата оценка към общия устройствен план дава представа за очакваните промени, които ще настъпят в околната среда от изпълнението на специалните инициативи, заложени в плана. Целта на  оценката е да осигури високо ниво на защита на околната среда чрез определяне на очакваното въздействие от дейностите, предмет на стратегическото планиране.

С изготвянето на екологичната оценка към ОУП на Плевен, чието възлагане се забави поради прекратяване на предишни процедури, ще може да тръгне процедирането на общия устройствен план на града.

Изпълнител на ОУП на Плевен е колектив на "ТПО Варна – Геоарх" ООД. Главен проектант и ръководител на колектива е проф. д-р арх. Иван Никифоров. Припомняме, че в края на октомври миналата година изпълнителят предостави на община Плевен напълно окомплектован ОУП на Плевен във фаза предварителен проект.

Основните предложения в плана предвиждат запазване съотношението между урбанизираната и неурбанизирана територии в землището на града и подобряване на тяхното устрояване. В градската територия са включени минимални части от прилежащите околни земеделски земи, които са предназначени основно за вилен отдих и частично за висококатегорийно обитаване, разположени в съседство с "Кайлъка". Планът предвижда и запазване на съществуващите производствено-складови територии, като новите нужди ще се покриват основно чрез тяхното преструктуриране и частично усвояване на нови, разположени по главните входно-изходни комуникационно-транспортни артерии.

Според главния проектант и ръководител на колектива проф. д-р арх. Иван Никифоров една от добрите идеи на плана е предвиждането на значителен по обем свободен държавен терен за бъдещи високотехнологични производства. Неговото разположение е в много добри връзки с пътя за Ловеч и бъдещата магистрала "Хемус" със западния обход на града. Непосредственото му съседство с богатия строителен фонд и инфраструктура на Школата за запасни офицери го правят изключително привлекателен за голям стратегически инвеститор. В значителните по площ производствени територии на града, останали от социализма, текат непрекъснати процеси на трансформирането им в търговско-логистични центрове, което се подкрепя от плана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.