1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добавяме допълнителна секунда към времето на 30 юни

Добавяме допълнителна секунда към времето на 30 юни

Това съобщи обсерваторията на Военноморските сили (ВМС) на САЩ

Допълнителна секунда, която да запълни разминаването между атомното и астрономическото време, ще бъде добавена към универсалното координирано време (UTC) на 30 юни 2012 г. Това съобщи обсерваторията на Военноморските сили (ВМС) на САЩ, предадоха РИА Новости и БГНЕС.

Преди измерването на времето се базираше на средния период на въртене на Земята около оста й и дължината на секундата се изчисляваше, като се изхождаше от този интервал. Но с изобретяването на атомните часовници се появи прибор за измерване на времето, много по-точен от астрономическите методи и сега секундата съответства на атомните стандарти за честота.

През 1970 г. с международно съглашение са установени два стандарта за времето – единият - UT1 се основава на въртенето на Земята, а вторият - UTC (универсалното координиране време) се базира на атомното време.

Международната служба за въртенето на Земята следи за това двата стандарта да не се отличават помежду си повече от 0,9 секунди и в случай на необходимост, оповестява, че трябва да се вмъкне допълнителна секунда.

От 1972 г. към UTC са прибавени 24 допълнителни секунди в различни интервали – от шест месеца до 7 г. Последния път секунда бе добавена на 31 декември 2008 г. Този път новата секунда ще бъде добавена в 23 ч. 59 минути и 59 секунди UTC на 30 юни 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.