1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добрич – на воден режим за неизвестен период

Добрич – на воден режим за неизвестен период

Снимка:

ВиК остана без ток заради дългове от над 5 милиона лева

Сериозна е опасността от режим на водата в Добрич в следващите дни и седмици. Още в полунощ срещу 13 септември новото електроразпределително дружество спря тока на ВиК заради натрупани дългове от над 5 милиона лева. За да обсъдят проблема със задълженията на водното дружество и спирането на водата за населението, днес /13 септември/ на масата за преговори в областна управа седнаха представители на всички страни. Те обаче завършиха без успех.

Изгледи за възстановяване на водоподаването в следващите дни и седмици няма. Представители на ел дружеството останаха непреклонни по време на преговорите с ВиК и областния управител на Добрич  Желязко Желязков. Енерго Про държи да си получи натрупаните до момента дългове и ако това не се случи в рамките на една седмица, без ток ще останат и други обекти на ВиК. В същото време водното дружество няма финансова възможност да се разплати на 100%. От години сериозен проблем се оказва събираемостта на парите за изразходвана вода от населението. Некоректни потребители са натрупали над 10 милиона лева дългове към ВиК. Ако тези задължения бъдат погасени от абонатите, проблемът със сметките за ток ще бъде разрешен.

В момента ток няма в три от помпените станции, чрез които градът се захранва с вода. Попмените съоръжения вадят водата от дълбочина и я доставят до различни точки  и квартали на Добрич, затова и енергийното потребление на водното дружество е сериозно. Енерго Про обаче не се съгласява и на разсрочено плащане, коментира още областният управител Желязко Желязков. Дружеството се съгласява ВиК да ползва и заплаща консумираната ел. енергия в рамките на финансовите си възможности, което ще доведе до въвеждане на ограничения на водоподаването за различните населени места в различно часово време.

Финансовото състояние на ВиК – Добрич е обсъдено в МРРБ. Търсят се варианти и за рефинансиране на водното дружество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.