1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Драстично намалява числеността на египетския лешояд у нас

Драстично намалява числеността на египетския лешояд у нас

Българското дружество за защита на птиците работи по всички световно застрашени видове в страната

Българското дружество за защита на птиците работи по всички световно застрашени видове в страната, като например червеногушата гъска, царски орел, ловен сокол. Това каза в интервю за агенция „Фокус” д-р Стоян Николов, ръководител на проекта LIFE+ „Спешни мерки за опазване на египетския лешояд (Neophron percnopterus) в България и Гърция”.

Египетският лешояд е поредният вид, който през последните години се оказа, че намалява драстично и причината да му се обърне внимание е именно това – скоростта, с който той изчезва, каза Николов. Предполага се, че намаляването на числеността е свързано основно с липсата на контрол при ползване на неселективни методи за борба с хищници и незаконни методи, каквото е изхвърлянето на отрови в природата.

Също така необезопасените електрически стълбове. Оказало се е, че нашата популация мигрира по различен път от западноевропейската, от Испания, тъй като птиците минават през Босфора, докато западноевропейската популация минава през Гибралтар. Предполагаме, че част от причините на изчезването му се дължат и на заплахи, които той среща на местата на зимуване.

Една от целите на проекта е да разбере къде точно зимуват нашите лешояди. Все още това не го знаем, имаме предположения, но не го знаем със сигурност. Това е един интересен въпрос, на който очакваме да отговорим в следващите години.

За пример искам да дам, че една от младите птици, която беше маркирана със сателитен предавател, намери смъртта си в Чад и беше убита от местното население, тъй като беше сметната за лош магьосник. Местните общности в Африка имат такива поверия и много силно се придържат към тях и много често убиват птиците поради факта, че са маркирани или защото изглеждат по-странно, като вярват в местни предания и магии, каза още д-р Николов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.