1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Две министерства и бизнесът се събират за да обсъдят зелените енергоизточници

Две министерства и бизнесът се събират за да обсъдят зелените енергоизточници

Спирането на проектите предизвика безпокойство сред инвеститорите и банките

Министрите на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и на екологията Нона Караджова ще обсъдят на 13 януари заедно с представители на компаниите, членуващи в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), бъдещето пред проектите за  инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), съобщи пресдирекцията на икономическото министерство.

В края на 2009 година министър Караджова обяви, че екоминистерството ще въведе мораториум върху строителството на вятърни, слънчеви и водни централи, тъй като част от тях се изграждат в зоните на европейската екозона "Натура". Тогава Караджова обясни, че спирането ще засегне проекти, които се намират на етапа на смяна на предназначението на земята и получаване на разрешителни и ще трае, докато бъде приет националният план за развитие на ВЕИ. Очаква се той да стане готов до средата на 2010 г. Впоследствие екоминистерството обясни, че мораториумът се налага, за да се избегне наказателната процедура срещу България заради строителството на вятърни паркове край Калиакра. Друг аргумент на ведомството е, че заявените инвестиционни намерения надхвърлят многократно необходимостта на страната от такива мощности.

Спирането на проектите предизвика безпокойство сред инвеститорите и банките. Подготвяният мораториум ще блокира проектите и страната може да не изпълни ангажимента си за 16% дял на екоенергията в общото производство до 2020 г., заяви КРИБ. Според Българската фотоволтаична асоциация мораториумът ще доведе до отлив на инвестиции от 1 млрд.евро. До този момент министър Караджова оспорва разчетите на асоциацията, защото инвестиционните намерения са само заявени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.