1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК обявява началото на широкомащабна инвестиционна програма за новаторски нисковъглеродни технологии

ЕК обявява началото на широкомащабна инвестиционна програма за новаторски нисковъглеродни технологии

Програмата ще привлече инвестиции в размер на повече от 9 милиарда евро

Днес, 9 октомври, Европейската комисия отправя първата покана за представяне на предложения за най-голямата в света програма за инвестиране в демонстрационни проекти за нисковъглеродни технологии и за получаване на енергия от възобновяеми източници. Инициативата, позната като NER300, ще предостави финансови средства в значителни размери за най-малко осем проекта, отнасящи се до технологиите за улавяне и съхраняване на въглерод (CCS), и за най-малко 34 проекта, отнасящи се до новаторски технологии за възобновяема енергия. Целта е да се насърчи икономическото развитие с ниски въглеродни емисии в Европа, да се създадат нови екологосъобразни работни места и да се допринесе за постигането на амбициозните цели на ЕС, свързани с изменението на климата. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) сътрудничи на Комисията в прилагането на програмата. Дружествата, които са заинтересовани да направят предложения, разполагат с 3 месеца да представят оферти на национално ниво, съобщиха  от пресслужбата на ЕК.


Европейският комисар за действия в областта на климата Кони Хедегор заяви: „NER300 е добър пример за това, че заедно ЕС-27 може да направи повече, отколкото можем поотделно. Благодарение на приходите от продажбите на квотите за CO2 около 4,5 млрд. евро ще бъдат на разположение за новаторски технологии за енергия от възобновяеми енергийни източници и CCS. С помощта на спонсори на проекти и с приносите на държавите-членки, сумата ще стигне 9 милиарда евро. Това може да даде необходимия тласък за запазване на водещата позиция на ЕС, що се отнася до екологосъобразни технологии. Европа има технологичните познания, способността и стремежа да бъде водеща в света при разработването на технологиите, необходими за справяне с изменението на климата. Инициативата NER300 ще действа като катализатор за демонстрирането на нови нисковъглеродни технологии в промишлен мащаб. Тези и други екологосъобразни технологии са източник с растящо значение на бъдещ икономически ръст и работни места. Те също така ще ни помогнат да постигнем нашите амбициозни цели по отношение на климата за 2020 г. и след това.

Днешната първа покана за представяне на предложения бележи началото на изпълнението на инициативата NER300. Инициативата се нарича така, защото ще бъде финансирана от продажбата на 300 милиона квоти за емисии от резерва за нови участници (New Entrants Reserve — NER) на Схемата на ЕС за търговия с емисии (ETS). По сегашни пазарни цени на квотите за емисии стойността на инициативата възлиза на близо 4,5 милиарда евро, което я прави най-значимата по рода си програма в света.

Финансирането е предназначено за демонстрационни проекти за CCS и новаторски технологии за енергия от възобновяеми енергийни източници. За дадена държава-членка ще бъдат финансирани най-малко един и най-много три проекта. В приложението са предоставени допълнителни подробности за видовете технологии, които могат да бъдат финансирани.

Програмата ще привлече инвестиции в размер на повече от 9 милиарда евро, тъй като инициативата NER300 ще финансира до 50 % от разходите по изграждането и експлоатацията на проектите за CCS и новаторски технологии за възобновяеми енергийни източници. Останалата част от финансирането ще осигурят спонсори на проектите и държавите членки. Финансирането на инициативата NER300 може да бъде комбинирано с финансиране от други инструменти на ЕС, включително от структурните фондове и кохезионния фонд, както и от Европейската енергийна програма за икономическо възстановяване (EEPR).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.