1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоактивисти запълват дупките на голф-игрищата с цимент

Екоактивисти запълват дупките на голф-игрищата с цимент

В свое изявление природозащитниците оправдават акцията си с факта, че в страната има 437 голф-игрища, които се поливат всеки ден

На фона на невижданата от години суша в Испания голф-игрищата в страната продължават да се поливат. Затова природозащитници прибягнаха до драстична форма на протест – запълват дупките с цимент или засаждат в тях зеленчукови растения.
 
Според екоактивистите за всяка от 18-те дупки на едно стандартно голф-игрище се изразходват по 100 хиляди литра вода на ден, с които се поддържа тревата по съответната писта. Протестът им беше насочен срещу 10 игрища в регионите на Барселона, Мадрид, Валенсия, Навара и остров Ибиса.
 
В свое изявление природозащитниците оправдават акцията си с факта, че в страната има 437 голф-игрища, които се поливат всеки ден. Разходът на вода е по-голям от този в столицата Мадрид и в Барселона, взети заедно, където само 0,6 процента от населението играят голф.
 
Протести в същия дух има и в Германия. Там младежката организация на Зелените посочва, че е неприемливо да се изразходват природни ресурси за един спорт, който само една много малка част от гражданите може да си позволи. Затова германските екоактивисти призовават правителството да забрани поливането на голф-игрищата в страната.
 
От министерството на околната среда признават, че при екстремна суша е оправдано да се ограничи ползването на вода, което не е предвидено непосредствено за хората. От опозицията отхвърлят обаче идеята за забрана, изтъквайки, че повечето голф-игрища разполагат със собствени водни резервоари, които се пълнят от валежите през зимата и при летни бури. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.